Buffalo
Simonis
Aramith
Adam
. Home | Αναμνήσεις | Διαστάσεις χώρου | Στοκ προϊόντα ...
Διάφορα 

  • Μεταχειρισμένα Είδη
  • Στοκ προϊόντα


    Χρήσιμα 

  • Κανόνες Αμερικάνικου
  • Απαιτούμενος χώρος





    Αμερικάνικα 

    Οικονομικά
    7ft - 2,30
    8ft - 2,60
    9ft - 2,80

    ΣΤΕΚΕΣ

    Αμερικάνικου  
    έως 30 €
    55-75 €
    80-120 €
    125 € +
    Predator
    Jump & break
    Shafts (Φλες)


    Γαλλικού  

    30-70 €
    75-130 €
    135-400 €
    355 € +
    Shafts (Φλες)

    Snooker

    Μονοκόμματες

    ΑΞΕΣΟΥΑΡ

    ___ Στεκών ___ 
    Πετσάκια & fiber
    Ξύστρες
    Γάντια
    Συντήρηση
    Αντιδρωτικά
    Διάφορα

    __Μπιλιάρδου__ 

    Μπάλες Pool
    Μπάλες Carom
    Μπάλες
    Τσόχες
    Φωτιστικά
    Στεκοθήκες
    Βοηθητικά
    Τεμπεσίρια
    Καθαριστικά
    Αριθμητήρια
    Διάφορα

    Γενικής χρήσης  

    Βιβλία - DVD
    Διάφορα

    ___ Χώρου ___ 

    Διακόσμηση
    Αφίσες

    ΑΛΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ


    Ποδοσφαιράκια
    Ping Pong
    Βελάκια
  •  

    Επίσημοι κανόνες Αμερικάνικου 8-μπαλο.

    Σκοπός του παιχνιδιού

    Το παιχνίδι παίζετε με όλες τις μπίλιες. Υπάρχουν οι "μονές ή ολόκληρες" και είναι αριθμημένες από το 1 μέχρι το 7, η μαύρη (8), οι "διπλές ή μισές" (9-15) και η άσπρη. Χτυπώντας πάντα με τη στέκα την άσπρη πρέπει να βάλεις στις τρύπες όλες τις μπίλιες της ίδιας ομάδας (ολόκληρες ή μισές -ανάλογα ποιες έχει ο καθένας) και μετά τη μαύρη (8). Ο παίκτης που βάλει πρώτος τη μαύρη κερδίζει.


    Αρχή του παιχνιδιού

    Το παιχνίδι ξεκινάει όπως στο σχεδιάγραμμα. Αντίθετα με τον περισσότερο κόσμο, το τρίγωνο με τις μπίλιες τοποθετείτε σε τέτοιο σημείο ώστε η πρώτη μπίλια να είναι στην ένωση των "διαμαντιών" όπως στο σχεδιάγραμμα, και όχι η μαύρη!. Επίσης, οι μπίλιες δεν παίζει ρόλο πως θα είναι μέσα στο τρίγωνο, αρκεί η ΝΟ1 να είναι στη κορυφή του τριγώνου, η μαύρη να είναι στη μέση, και στις δύο άκρες να υπάρχει μία ολόκληρη και μία μισή. Δική μου άποψη είναι ότι καλό θα είναι οι υπόλοιπες μπίλιες να μην είναι όλες μαζί γιατί θα δημιουργεί πρόβλημα στη διεξαγωγή του παιχνιδιού.


    Σπάσιμο

    Το σπάσιμο γίνεται με την άσπρη πίσω από το "δεύτερο διαμάντι" (head string στο σχέδιο). Αν μπει κάποια μπίλια συνεχίζει ο ίδιος παίχτης διαφορετικά παίζει ο αντίπαλος. Αν όμως δεν μπει μπίλια, και δεν ακουμπήσουν τουλάχιστον 4 μπίλιες σε σπόντα (στα τοιχώματα του τραπεζιού) είναι φάουλ, και ο επόμενος παίχτης έχει την επιλογή: 1) να στήσει πάλι τις μπίλιες και να σπάσει αυτός ή ο παίχτης που έκανε φάουλ κατά κρίση του, ή 2) να συνεχίσει κανονικά.


    Αν βγει μπίλια έξω από το τραπέζι στο σπάσιμο

    Αν βγει κάποια μπίλια έξω από το τραπέζι είναι φάουλ, και ο επόμενος παίχτης μπορεί να συνεχίσει κανονικά ή να πάρει την άσπρη μπίλια και να τη τοποθετήσει κάτω από το "δεύτερο διαμάντι" (head string) όπως στο σπάσιμο.


    Αν μπει η μαύρη στο σπάσιμο

    Σε αυτή τη περίπτωση ο παίχτης που έσπασε έχει δικαίωμα να στήσει ξανά το τραπέζι, ή να βγάλει τη μαύρη έξω και να συνεχίσει κανονικά ο επόμενος. Αν όμως τη "ξύσει" (γνωστό ως "τσαφ") ενώ τη βάλει στο σπάσιμο ο αντίπαλος έχει το δικαίωμα να ξανά στήσει (και ο όχι ο παίχτης που έσπασε) ή βγάζει τη μαύρη και παίρνει φάουλ, με την άσπρη πίσω από το δεύτερο διαμάντι.


    Επιλογή ομάδας (ολόκληρες ή μισές)

    Αφού γίνει το σπάσιμο, άσχετα με το αν μπήκαν ή όχι μπίλιες, ο παίχτης που παίζει (ο ίδιος ή ο επόμενος) έχει δικαίωμα να διαλέξει ποιες μπίλιες θέλει. Ο παίχτης που θα βάλει σωστά (χωρίς φάουλ) μία μπίλια μετά το σπάσιμο διαλέγει και την ομάδα στην οποία ανήκει η μπίλια που έβαλε. Αν για παράδειγμα σπάσει ο πρώτος παίχτης, βάλει 2 ολόκληρες και μία μισή, αλλά μετά δεν βάλει καμία μπίλια, ο επόμενος παίχτης αν βάλει μία ολόκληρη χωρίς να κάνει φάουλ, έχει επιλέξει την ομάδα με τις ολόκληρες μπίλιες.


    Τι είναι Φάουλ

    Όταν κάποιος παίχτης κάνει φάουλ, παίζει ο επόμενος και παίρνει την άσπρη μπίλια, και την τοποθετεί όπου θέλει πάνω στο τραπέζι. Μοναδική εξαίρεση είναι όταν γίνει φάουλ στο σπάσιμο, όπου πρέπει να τοποθετηθεί η μπίλια μόνο κάτω από το δεύτερο διαμάντι όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.


    Πότε γίνεται φάουλ

    Εκτός από όσες φορές έχει προαναφερθεί είναι επίσης φάουλ όταν:
  • Αν η άσπρη δεν βρει καμία μπίλια
  • Αν η άσπρη δεν χτυπήσει πρώτα μία μπίλια της δικής μας ομάδας, αλλά χτυπήσει μπίλια του αντιπάλου ή τη μαύρη. Εξαίρεση είναι όταν δεν έχει γίνει ακόμη επιλογή ομάδας ή όταν δεν υπάρχουν μπίλιες της ομάδας μας στο τραπέζι και παίζουμε τη μαύρη.
  • Αν δεν μπει μπίλια, και δεν χτυπήσει καμία μπίλια σε σπόντα (στο τοίχωμα του μπιλιάρδου). Προσοχή: η άσπρη πρέπει πρώτα να χτυπήσει μία δική μας μπίλια, και μετά να χτυπήσει οποιαδήποτε μπίλια σε σπόντα, διαφορετικά είναι φάουλ
  • Αν κουνηθεί οποιαδήποτε μπίλια με το χέρι, τη στέκα τη γέφυρα ή οποιοδήποτε άλλο μέσο.
  • Αν κατά την ώρα που παίζει (τη στιγμή που χτυπάει η στέκα τη μπίλια) ο παίκτης δεν πατάει πλήρως το ένα του πόδι στο πάτωμα.
  • Αν παίξει κάποιος ενώ κάποια μπίλια ακόμη κινείτε. Οι μπίλιες που γυρίζουν γύρω από τον εαυτό τους (spinning) θεωρούνται κινούμενες.
  • Όταν με τη στέκα "σπρώξουμε" την άσπρη μπίλια αντί να τη χτυπήσουμε. Αν δηλαδή η στέκα χτυπώντας τη μπίλια συνεχίσει μαζί της σπρώχνοντάς τη.
  • Αν η στέκα χτυπήσει στη μπίλια περισσότερες από μία φορά.
  • Αν η στέκα χτυπήσει την άσπρη μπίλια και συγχρόνως η άσπρη χτυπήσει σε μία άλλη. Αυτό γίνεται όταν η άσπρη είναι σε επαφή με μία άλλη μπίλια. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει η άσπρη να χτυπιέται αντίθετα με τη μπίλια στην οποία εφάπτεται.


    Δηλώνουμε μπίλια και τρύπα

    Εννοείτε πως όταν παίζεις με κανόνες, παίζεις πάντα "δηλωτό" παιχνίδι, και δηλώνεις πριν παίξεις ότι η τάδε μπίλια θα πάει στη τάδε τρύπα. Στο σπάσιμο είναι η μοναδική εξαίρεση που δεν δηλώνεις τι θα μπει.
    Αν για οποιοδήποτε λόγο μπει διαφορετική μπίλια από αυτή που έχεις δηλώσει ή μπει μπίλια του αντιπάλου, τότε είναι φάουλ και παίζει ο επόμενος παίχτης. Η μπίλια που μπήκε ΔΕΝ βγαίνει έξω. Εάν όμως η μπίλια που δήλωσες μπει κανονικά και συγχρόνως μπει και άλλη δική σου συνεχίζεις κανονικά.


    Σωστή βολή

    Για να γίνει μία "σωστή βολή" πρέπει ο παίχτης να χτυπήσει με τη στέκα του την άσπρη μπίλια, η οποία με τη σειρά της να βρει μία μπίλια της ομάδας που έχει ο παίχτης, και να μπει σε μία τρύπα, ή να μπει σε τρύπα μία άλλη της ίδιας ομάδας την οποία έχει προηγουμένως δηλώσει. Αν γίνει αυτό συνεχίζει μέχρι να κάνει φάουλ ή να μην βάλει μπίλια.


    'Aρνηση συνέχειας (safety shot)

    Ένας παίχτης μπορεί να ζητήσει να αρνηθεί να συνεχίσει να παίζει. Αυτό ονομάζετε "Safety Shot" και αποτελεί κίνηση στρατηγικής. Για να αρνηθεί να συνεχίσει κάποιος παίχτης πρέπει πριν παίξει να επικαλεστεί "Safety" (ασφαλή παίξιμο;) και η μπίλια που δηλώνει να μπει χωρίς να κάνει φάουλ. Η μπίλια που βάζει παραμένει μέσα και συνεχίζει ο επόμενος παίχτης. Το Safety δεν αποτελεί φάουλ.


    Μπίλιες εκτός τραπεζιού

    Αν κάποια μπίλια (ολόκληρη ή μισή) πηδήξει έξω από το τραπέζι είναι φάουλ, και οι μπίλιες που βγήκαν απ' έξω δεν τοποθετούνται πάλι μέσα στο τραπέζι.


    Τέλος παιχνιδιού

    Το παιχνίδι τελειώνει όταν αφού κάποιος παίχτης έχει βάλει όλες τις μπίλιες της ομάδας του βάζει τη μαύρη μπίλια.


    Χάσιμο παιχνιδιού

    Το παιχνίδι τελειώνει με νίκη του αντιπάλου (δηλαδή χάνοντας αυτός που παίζει) όταν: Η μαύρη μπίλια βγει εκτός του τραπεζιού οποιαδήποτε στιγμή. Παίζοντας τη μαύρη (δεν υπάρχουν άλλες μπίλιες της ομάδας στο τραπέζι) και ενώ γίνει φάουλ μπει η μαύρη στη τρύπα Όταν η μαύρη μπει σε άλλη τρύπα από αυτή που δηλώθηκε. Μπει η μαύρη με την ίδια βολή στην οποία μπήκε η τελευταία μπίλια της ίδιας ομάδας. Μπει η μαύρη ενώ δεν είναι η σειρά της (υπάρχουν άλλες μπίλιες της ομάδας μας στο τραπέζι).




  • Πηγή εγγράφου : www.bca-pool.com.